Bor és pálinka

A Balatonboglári
borvidékről

A Balatonboglári borvidék előbb hagyományosan vörös-, majd fehérbor termelő terület volt, de a XX. század második felétől itt is jelentős részarányt kapott az egyre divatosabbá váló vörösbortermelés. 

Ma már vegyesen, mintegy 3:1 arányban fehér-és vörösbortermő táj. 

Az itt termett borok jellege és minősége talán a legnagyobb mértékben függ a termesztési módtól és a hozamoktól, mint más borvidéken. 

Fehér és vörösborban egyaránt találunk üde, könnyű egynyári borokat szép savakkal és jó gyümölcsösséggel (pl. királylányka fajtából), ugyanakkor kifejezetten nehéz fahordós érlelést is kiváló, magas alkoholtartalmú koncentrált fehér és vörösborok is előfordulnak itt. Olaszrizling, Rajnai rizling, Tramini éppúgy adhat kiváló minőséget, mint a Pinot Noir vagya Cabernet fajták.

Mivel éttermünk is ehhez a csodás borvidékhez tartozik ezért jó lokálpatriótához híven a borlapon tálalható összes bor (a Tokaji Aszú kivételével) mind e vidék remek pinceiből származik.

Ízlelgessék eme remek nedűket, csodálatos élményben lesz részük!

A pálinka

Ha Önnek fel kell sorolnia a legismertebbnek tartott hungarikumokat,a pálinka jóeséllyel az elsőkközött jut az eszébe.
Amikor vidéken szüret, disznóvágás kezdődött, ha sikeres volt a nyúlhajtás, vagy ha nem, egy pohár pálinkával illett megfelelni arítusnak.
Mindenütt valakinek a pálinkájára esküdtek.Mindenütt voltak e szakmának értő művelői, akik egy táj gyümölcséből emlékezetes finomságot tudtak készíteni.

E főzet amiénk,magyaroké. Úgy nemzeti sajátosságunk,mint a Tokaji Aszú, a pirospaprika vagy a téliszalámi.
Tiszteljük meg magunkat, környezetünket s e kincset azzal, hogy fogyasztását soha nem visszük túlzásba.
Hiszen az a bizonyos négy centiliter, amely egy felnőtt embernek naponta ajánlott, étvágygerjesztőnek épp úgy megteszi, mint a téli hideg vagy a nyári meleg ellen…

A pálinkafogyasztás kultúrája

Soha ne igyál pálinkát magányosan. 

Soha ne hűtsük a pálinkát, hisz valódi zamata csak kézmelegen érvényesülhet. 

Ugyanígy fontos a pohár alakja; a megtöltött, alul öblös, felfelé szűkülő szájú üvegcsét kortyolás előtt – a felszálló ínycsiklandó illatok ellenére – egy-két percig zárjuk tenyerünkbe, hogy a benne lévő nemes ital kissé átvegye testünk hőfokát. 

Érdemes elvégezni az úgynevezett szárazpróbát: miután felhajtottuk tegyük félre poharunkat öt-tíz percre – ez önuralmunkat is edzésben tartja -majd szagoljunk bele: ha valódi pálinkával van dolgunk csak a tiszta gyümölcsillatot érezhetjük.